Tromsø’s Altmuligmann pusser opp trapp

Tromsø’s Altmuligmann pusser opp trapp

Trapper har blitt mer og mer en del av interiøret i hjemmet og er ikke lenger bare en praktisk nødvendighet. Nå for tiden vil folk satse litt mer på en stilig trapp og er villig til å bruke mer tid og penger på å få det fint. Trapper blir i tillegg ofte veldig slitt og trenger en oppussing i ny og ne. Bli med og se hvordan Tromsø’s Altmuligmann går frem når vi pusser opp en slitt trapp.

Tromsø’s Altmuligmann pusser opp trapp, med iver og glede!

I sommer hadde vi gleden av å bli kjent med mange hyggelige mennesker i et koselig sameie i nærheten av Tromsø sentrum. Vi fikk et spennende oppdrag som gikk ut på å pusse opp en trappeoppgang som to av familiene bruker med utesko året rundt for å komme opp til sine leiligheter. Med hjelp av papp-løpere og veldig godt samarbeid med boende og naboer, fikk vi til å pusse opp hele trappen -samtidig som den var i bruk av flere aktive voksne og en søt og ivrig hund. Her kan du lese steg for steg hvordan vi gikk til verks.

Slik så trappen ut før Altmuligmannen begynte å pusse opp

Trappeoppgangen var slitt etter mange års bruk. Den hadde et lag med lakk på som var delvis forsvunnet og mange hakk og merker. Her er noen før-bilder av trappeoppgangen. Vi var ivrige etter å sette i gang med dette spennende prosjektet!

Steg 1: Viktig med kraftvask og skuring før oppussingen kan begynne

Det første vi gjorde var å gi trappa en skikkelig omgang med kraftvask. Her er det viktig å bruke rikelig med vann og skure godt for å rense treverket ordentlig. Etter kraftvasken har fått stå og virket som anvist på pakningen er det viktig å få fjernet alt middelet. Vannet i bøtta blir fort skittent, så pass på å skifte det ut fortløpende.

Vi lot trappen stå til den var helt tørr. Man kan se her at kraftvasken har fått bort mye skitt. Litt sol og lufting hjelper godt til med tørkingen 🙂

Steg 2: Spennende å se resultat etter sliping og pussing av gang og trapp

Siden trappa var veldig slitt, brukte vi mye tid på å slipe den ned. Det var masse merker og hakk i trappa; vi slipte ikke alt bort -de groveste hakkene sparklet vi igjen i Steg 3. For de store overflatene brukte vi en eksentrisk slipemaskin og til kroker, hjørner og kanter brukte vi en slipemus/hjørnesliper.

Ta vare på helsa og spar tid på opprydding ved å dekke til før du begynner

Det blir mye støv når man sliper og pusser, så rydd unna ting, dekk åpninger og hull med plast og teip og prøv å hold arealet du jobber på så tett og lite som mulig. Og husk maske, vernebriller og hørselsvern! Maja fikk teipe-jobben denne gang og teipet godt rundt dørene og nøkkelhullet, så ikke støvet skulle komme inn i leilighetene.

Skikkelig make-over med sliping og pussing av treverket

Det var virkelig gøy å se hvordan årene ble pusset bort og en yngre trapp tittet frem mellom rundene med sandpapir.

I dette steget ville vi få bort mest mulig ujevnheter og hakk, i tillegg til at vi ville fjerne lakken for å gi en god grunn til malinga. På kantene av trappa var det maling som vi fjernet med skrubb og skrape.

Her er Altmuligmannen vår Ilpo i gang med å pusse i gangen og trappa. Det ble veldig mye støv da vi slipte med grovt papir i første omgang, deretter pusset vi over med litt finere papir. En skikkelig industristøvsuger er gull verdt når du skal rydde opp.

Steg 3: Glattere overflate med sparkling av hull og ujevnheter i trappen

Dersom det var mye hakk og hull vi ikke kunne pusse helt bort, gikk vi for løsningen med å sparkle trappa. Vi sparklet de delene av gangen og trappen som var mest slitt. Når sparkelet har tørket er det dags for finpussing igjen. Det kan hende at det behøves flere runder med sparkel og pussing. Husk atter en gang på å dekke til når du pusser, støvet er veldig fint og kommer til overalt.

Steg 4: Male og lakke trappen, endelig siste steg i oppussingen

Så kom det vi hadde ventet mest på, å få begynne med malingen! Nå skulle vi endelig få en smakebit på hvordan trappa ville se ut etter den store forvandlingen. Vi syntes denne fargen var et godt valg av familiene, den var også kjempe herlig å male med.

Siden trappen var i bruk under oppussingen, valgte vi å male halve trappa av gangen. Etter flere dager med maling og tørking hadde hele gangen og trappa fått to strøk. Da vi kom til det siste malingsstrøket, bestemte vi oss for å male alt i ett, for å få en gjevn overgang i midten. Det funket helt fint! Pass på å få bort all smuts og støv før du påfører maling og lakk. Om det kommer insekter, hår eller andre små objekter i den våte malinga/lakken kan du skrape det bort når alt er tørt -deretter kan du male over igjen. Vi brukte trestjerners gulv-maling og -lakk i dette oppussingsprosjektet.

Slik ser trappen ut når Tromsø’s Altmuligmann er ferdig med å pusse opp!

Vi ga trappen tre strøk med lakk for å gjøre overflaten så slitesterk som mulig.

Til slutt fikk vi tatt siste strøk med lakk og montert gelenderet på plass. Vi i Tromsø’s Altmuligmann og de to familiene ble veldig fornøyd med resultatet av oppussingen av denne slitte trappen! Det er så gøy når man virkelig ser en stor forskjell og smilende fjes etter mye arbeid og venting.

Kontakt Tromsø’s Altmuligmann for oppussing eller annet du trenger hjelp med

Å pusse opp en trapp er mye arbeid og mange vil slippe å gjøre dette selv. Om du ønsker at vi i Tromsø’s Altmuligmann hjelper deg med oppussing av trapp i Tromsø eller annen oppussing og småfiksing i hjemmet, ta gjerne kontakt med oss for en gratis befaring 🙂 Vi elsker å hjelpe Tromsøværinger med Altmulig!

Som hele Tromsø’s Altmuligmann hjelper vi også privatpersoner, borettslag og bedrifter med diverse vedlikehold om vinteren, hagearbeid om sommeren, kjøring av ting og søppel og annet handyman /vaktmester -arbeid.

E-post: ilpo@altmuligmannenitroms.no
Tlf: 915 51922
Facebook: https://www.facebook.com/AltmuligmanneniTroms 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kontakt oss

Tlf: 915 51922
Epost: ilpo@altmuligmannenitroms.no
Chat: Facebook chat

Orgnr: NO924783273MVA

Åpningstider

Vi er tilgjengelige mandag – søndag 08-22

 

Betaling

Faktura eller Vipps Bedrift: 654800

Følg oss

Copyright © All Rights Reserved Toucan AS

Vi bruker informasjonskapsler på vår nettside. Ved å fortsette godkjenner du bruken av informasjonskapsler.